Brutalt på riksveg 7

Tirsdag kveld måtte ei elgku bøte med livet etter å ha blitt påkjørt av en utenlandsk trailer på riksveg 7 i Hallingdal. Ulykken skjedde cirka 6 kilometer sør for Flå sentrum.
Torbjørn Grøslandsbråten i fallviltgruppa, som rykket ut, forteller at dette var den fjerde elgpåkjørselen i løpet av få dager i Flå kommune. To av dyrene ble ikke funnet etter grundige søk, og alt tyder på at de kom godt fra sammenstøtet. Små bulker på kjøretøyene tyder også på det.
Da Torbjørn kom fram til ulykkesstedet tirsdag var bilkøen lang – og som ofte ellers bød det på utfordringer å komme fram til den skadde elgen og få den avlivet.

Store lidelser: Både elg og andre hjortedyr blir påkjørt i hopetall rundt omkring i landet i disse dager. Denne måtte avlives på riksveg 7 sist tirsdag. (Foto: Torbjørn Grøslandsbråten)
Erfaren: Torbjørn Grøslandsbråten har mange års erfaring fra fallviltgruppa i Flå kommune. Han er også aktiv i prosjektet Vilt og trafikk. Her fra en tidligere hendelse på riksveg 7. (Foto: Ole Johs Brye)

– Jeg måtte true meg fram, delvis i motgående kjørefelt – sjølsagt med gult blink på taket. Da er jeg helt avhengig av at sjåførene forstår situasjonen og tar det med ro. De bør skjønne at det er en alvorlig aksjon som pågår og at vi rykker ut for å løse problemer – også for å få trafikken i gang igjen fortest mulig. Like viktig er det sjølsagt å avlive dyr som ligger hardt skadde og lider, forteller Torbjørn.


– Dette er bønn fra alle oss, som er ute på slike oppdrag: Vis hensyn – også fordi det er en utfordring å ta fram geværet og avlive dyr i vegbanen med biler tett innpå, understreker Torbjørn som frykter flere påkjørsler når snømengden øker utover vinteren og elgen trekker til vegene for å slikke salt.

Advarsel: Slike skilt bør være standardutstyr for alle fallviltmannskaper, understreker Torbjørn Grøslandsbråten. (Foto: Ole Johs. Brye)